уторак, 20. март 2012.

O nama


Dobrodošli na blog Planinarskog društva "Zmajevac" iz Vrdnika. Pokušaćemo da vas upoznamo sa našim radom, istorijatom, planiranim akcijama i ostalim sadržajima koji nas, nadamo se, predstavljaju kao planinarsko društvo sa izuzetnom tradicijom, aktivnom sadašnjošću i svetlom budućnošću. 
A evo kako je sve počelo.
Grupa rudara, zaljubljenika u prirodu i planine uz pomoć ostalih stanovnika Vrdnika odlučila je da sada već davne1948. godine, osnuje planinarsko društvo čime ono postaje jedno od prvih ne samo u Vojvodini nego i u celoj ondašnjoj, velikoj Jugoslaviji. Ponovo je iz pepela razaranja Drugog svetskog rata podignut planinarski dom, omasovljen je planinarski pokret te tokom narednih godina društvo postaje poznato i cenjeno i van granica naše sredine. Broj planinara se stalno povećavao da bi na četrdesetogodišnjicu premašio cifru od 300 članova.
Od prvog dana postojanja društva pored školovanja kadrova i učešća na raznim takmičenjima prioritet je dat planinarskim izletima, taborima i posetama. Pored detaljnih obilazaka Fruške gore planinari "Zmajevca" obišli su i posetili mnoge planine širom Srbije i bivše Jugoslavije: Avalu, Vršački breg, Homoljske i Valjevske planine, Rudnik, Kopaonik, Prokletije, Sljeme, Komove, Jahorinu, Jelovicu, Šar planinu...
Preko 30 godina "Zmajevac" učestvuje kao suorganizator u našoj najvećoj i najposećenijoj planinarskoj akciji "Fruškogorski planinarski maraton", a samostalno od 1996. godine organizuje po masovnosti drugu planinarsku manifestaciju u Srbiji - "Osmomartovske susrete". Prve godine je na ovoj akciji bilo svega oko 80 učesnika iz Vrdnika i obližnjih mesta da bi se poslednjih godina taj broj kretao od 700 - 1000, a akcija je od lokalnog stekla međunarodni značaj. Ovi susreti postali su prepoznatljivi brend društva! Ne treba zaboraviti ni 2007. godinu kada je naše društvo bilo domaćin "Osmog susreta planinara balkanskih zemalja" uz učešće planinara iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Srbije.
U posedu Društva je i planinarski dom na Zmajevcu. Od 2010. godine ovaj Dom je postao reprezentativni objekat - u njegovu obnovu i rekonstrukciju je uloženo više od 50 000 evra, tako da je od neuglednog i zapuštenog planinarskog doma nastalo prijatno mesto za odmor u prelepom i pitomom delu Fruške gore.
Nadamo se da je ovaj kratak prikaz dovoljan razlog da vas zainteresuje za naš rad i da možda izazove želju da i vi postanete deo našeg društva i da aktivno uzmete učešće u planiranim aktivnostima.
Sve informacije možete dobiti na sledeće brojeve telefona:

7 коментара:

  1. Jedno pitanje:Zašto u vašim tekstovima, kad pominjete Vrdnik ne pišete Banja Vrdnik. Čini mi se da se (Vrdnik) Banja Vrdnik za taj naziv zbog nečega i zalagala.

    ОдговориИзбриши
  2. Iskreno, nisam ni sam siguran koji je ispravan naziv. U spisku naseljenih mesta Republike Srbije ime naselja je Vrdnik, kao i na zvaničnoj prezentaciji iriške opštine. Isto tako u većini novinskih članaka i stručnih časopisa pominje se ime Vrdnik. Ako se i koristi imenica "banja" najčešće se piše malim slovom pa smatram da ona u ovom slučaju predstavlja statusnu odrednicu, a ne deo naziva mesta.
    Međutim, moguće je da grešim u ovim razmišljanjima. Pokušaću da u narednom periodu proverim i da javim ako saznam nešto novo i drugačije od gore navedenog.

    ОдговориИзбриши
  3. Vrdnik banja....malena lepotica na najlepšoj planini.
    Zaslužuje mnogo više, pa se nadam da će u budućnosti i svi koji za nju i ovu prelepu prirodu u kojoj se skrila nisu znali uživati i iznova dolaziti.
    Fruškogorski maraton.... uvek nov doživljaj, a svi zaljubljenici prirode su dokaz koliko se ova planina voli.
    Vidimo se i ove godine.
    Radoslava

    ОдговориИзбриши
  4. koji vam je bro telefona.yelim da vas kontaktiram,ali se ne vidi

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam odusevljena, nikada nisam bila na skupovima i druzenju sa planinarima juce sam bila na Vrdniku i mislim das cu od sada biti aktivni clan nekog od drustva, kada god mi slobodno vreme dozvoli.Puno pozdrava vasem udruzenju

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago nam je što ste se lepo proveli u Vrdniku. Biće nam drago ako odaberete nas kao društvo u kome ćete biti član.
      Svako dobro

      Избриши